torsdag 27 november 2008

Nu är det stress igen...


Symptom:
Hjärtat klappar i 180, du mår illa, du drabbas av tunnelseende, du har mycket svårt att fokusera på här och nu och du har femtielva projekt på gång at the same time.
Diagnos:
Du är förmodligen...mycket stressad.


Nu nalkas den tid på året då kortisolet (stresshormon) har sin absoluta högsäsong.
Så många åtaganden på så kort tid skall hinnas med. Har man barn skall man, förutom att jobba för högtryck på det egna jobbet, även hinna närvara vid tonvis av julbasarer, luciafiranden, loppmarknader, you name it. "Barnen tycker att det är SÅ roligt då ni föräldrar kommer". Jovars, men sjunker tvätthögarna automatiskt i december?


Självklart är det ju det man allra helst vill också, ja, vara med barnen och uppleva det fantastiska de är med om. Höra julsångerna de övat in sedan månader tillbaka, njuta av de fina pepparkakor i de mest fantasieggande former som de bakat alldeles själva. Man vill vara en riktigt NÄRVARANDE förälder och inte någon som lyssnandes med ett halvt öra befinner sig någon helt annanstans i tanken. Vad skulle vi köpa i julklapp till...? När skulle vi träffa...?


Tyvärr är det ju inte så mycket att göra åt att allting liksom bara tycks tryckas ihop i december. Det man måste göra för att överleva är, förutom att djupandas och göra diverse avslappningsövningar, att sålla. Att välja ut det som är allra mest nödvändigt och faktiskt få lov att skippa det där andra, visserligen mysiga och trevliga men som också kan vara droppen som får bägaren att rinna över.


Kanske behöver man ej vara med på alla julbord, inte för att jag blir bjuden på fler än ett, men ändå. Kanske kan man vidare minska på antalet julklappar samt antalet mottagare av dessa; endast ge till barnen? Under själva julhelgen kan man ha knytis och därmed minska ansträngningarna i det egna köket rejält. Endast de personliga favoritgodisarna, kakorna och maträtterna tillverkas.


Att sänka ambitionsnivån är ett säkert kort. Jag vägrar sedan länge att julstressa och inser att det faktsikt blir jul även om inte allting är perfekt städat, perfekt inslaget eller perfekt pyntat...

Ha det gott!



Avslappningsmusik...
http://www.youtube.com/watch?v=_jQkT5dsupQ

Inga kommentarer: