söndag 28 mars 2010

Filosofiska rummet

"Mamma, exakt hur många minutrar är snart"? undrade dottern igår då vi talade om att snart skulle vi släcka lamporna och fira Earth Hour.

"Ähum, ja, med snart menar man att något kommer ske om inte så lång tid", menade jag.
Eller så tar vi SAOB:s lilla förklaring:

1) motsv. SNAR, adj. I 1, 2, ss. bestämning till verb betecknande rörelse l. förflyttning, dels med tanke på själva rörelsen osv.: under ut vecklande av snabb(a) l. hastig(a) rörelse(r) l. förflyttning(ar), dels med tidsaspekt: under an vändande av l. på kort tid; äv. allmännare, i förb. med verb av annat slag: på (sätt, särsk. kännetecknat av utveckling av snabb(a) l. has­tig(a) l. brådskande rörelse(r) med l. förflytt ning(ar) av kropp l. kroppsdel(ar) o. d., som kräver) kort tid; snabbt l. hastigt l. kvickt; i allmännare anv. äv. närmande sig l. övergående i bet.: lätt (se LÄTT, adj.² ¹⁰); numera bl. i anv. där ovannämnda allmännare bet. sammanfaller med 2, dels ss. fristående ord i vissa anv. (se under 2), dels ss. förled i ssgr

Eller inte...

"Men, hur många minutrar är lång tid, då"? dottern var tydligen inte riktigt klar med resonemanget.

"Ja, det kan vara lite olika, beroende på..."

"Vad då?"

"Hur man liksom uppfattar saker"...

???

"Ja, du kanske tycker att det är lång tid kvar tills vi firar din födelsedag om en vecka och du nästan spricker av nyfikenhet och det blir jobbigt att vänta; medan jag tycker att det är ganska kort tid kvar, och det är mycket att ordna innan dess.

"Så om man inte har så mycket att ordna så är det längre tid, men man spricker då???"

Där bad jag om att få återkomma i ämnet och det hade visst blivit dags att släcka ner...och eftersom dottern är mörkrädd ville hon somna bums.



Söndagskramar


Inga kommentarer: