söndag 6 september 2009

Ninaninanina....


Ninaninanina, nanananina...nanananina...Dagens boktips, till er med kids i "chattåldern": Ingen är så söt som du.

Siv Widerberg och Mats Andersson har på ett nära, otäckt, realistiskt samt ofantligt skickligt sätt, beskrivit hur Sofie 14 år via chatten får kontakt med sin manlige"soulmate", i hennes egen ålder. Tror hon ja...Senare visar han sig vara någon helt annan, en snuskgubbe, en pedofil med hemska syften.

Boken kan för många vara ett ruskigt uppvaknande och borde faktiskt läsas som högläsning-och diskussionsbok av alla föräldrar och barn, från runt 12 år och uppåt; ja, helt enkelt när man märker ett ens kid börjar intressera sig för nätet och chattar.

Det mest otäcka i storyn kanske inte är pedofilen i sig utan hur oerhört svårt det är för personerna runt Sofie att få reda på vad som egentligen hänt henne. Utåt sett är hon totalförändrad, innesluten i sig själv och till en början förtegen om vad som skett. Men så småningom nystas allt upp, mycket tack vare bästa vännen Emine, som vägrar se sin vän må så dåligt och helt enkelt lägger sig i och börjar snoka...Hon tar även hjälp av sin mamma, då hon inte längre orkar bära på den tunga sanningen.

Mats Andersson grundade 2004 Netscan med syfte att visa vad som egentligen försiggår på ungdomssajterna, så att säga bakom rubrikerna. Han har själv "agerat" tonårstjej på nätet och det tog inte många minuter förrän han hade ett helt stim äldre män på kroken...Mats är en ruskigt bra, medryckande och engagerad föreläsare som vår skola fick njuta av för något år sedan.

Jag läser och diskuterar just nu Ingen är så söt som du med min 7a och vid en första rundfrågning visade det sig faktiskt vara några elever som då och då chattar med någon, för dem, helt okänd person. Ofta via något onlinespel, där de diskuterar strategier och drag, men ändå, man skall aldrig vara säker, alltid på sin vakt...

I bokens slutord finns även en hel massa tips, för föräldrar och ungdomar, uppradade; vad man skall tänka på och när man skall börja tänka och ifrågasätta.

Gå gärna in på hemsidan för mycket och matnyttig information www.netscan.se

Ja, detta var min paus i det trista städandet...Men förresten, nu skiner solen så jag och dottern skall nog bege oss ut ett slag, övriga är på fotbollsmatch...

Söndagskramar

2 kommentarer:

Josephine sa...

Den verkar väldigt bra! Har ni köpt in den i klassuppsättning? Ja är så trött på våra böcker, vill ha nya! KRAM!

Lotta sa...

Ja, den finns i klassuppsättning!

KRAMISAR